post

De vaatwasser en jij

Je hebt vast weleens gezien dat iemand een vaatwasser inruimt en dat je denkt, dat kan veel handiger. Als je die schoteltjes en schaaltjes anders neerzet, kan er veel meer in. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat er niks voor het klepje staat, opdat het open kan gaan en het afwasmiddel zijn werk kan doen. Pannen op het bestek hangen is niet zo handig, omdat dan er vaak etensresten van de pannen blijft hangen op de lepels en in het bakje; je kent het wel.

Zo zat ik vanmorgen tijdens het uitruimen te bedenken dat ik bepaalde dingen echt op een andere manier in de machine zou doen dan mijn familieleden. En ik dacht: ze snappen gewoon niet hoe je die vaatwasser het meest gunstig kunt gebruiken. Ineens viel me de gedachte in dat hetzelfde geldt ten aanzien van mensen met klachten. Wij zijn in die zin net als vaatwasmachines. 

Wat bevalt je niet?
Soms is je leven niet fijn. Te veel taken, of je lijf werkt niet goed mee, of je hebt te weinig tijd om uit te rusten, en je raakt overwerkt, of ziek, of je studie of baan bevalt je niet goed, of jij vindt het lastig met andere mensen om te gaan, dat soort dingen. 

Je bent meer dan de uitvoerder
Gelukkig ben je behalve de vaatwasser, oftewel je lijf met je taken, ook degene die de vaatwasser inruimt. Jouw innerlijke persoonlijk leider. Jij bent degene die je leven handiger in kan delen. Bijvoorbeeld op het gebied van werk, gezondheid, voeding, en ook geestelijke voeding; je contacten met andere mensen bijvoorbeeld. Je bent jezelf, maar jouw identiteit staat niet vast. Je identiteit verandert steeds met jouw ouder worden en met de dingen die je meemaakt; je bent bijvoorbeeld nu niet meer dezelfde als die je was toen je kind was. Je kunt zelf ook bewust voor verandering kiezen. 

Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg 
Als je de vaatwasser steeds op dezelfde manier blijft gebruiken, krijg je hetzelfde resultaat. Als je hem steeds dichthoudt, tast het vocht de korflades aan en verroest de boel. En wanneer je hem steeds een beetje openzet, kan het vocht ontsnappen en gaat ie waarschijnlijk langer mee.

Positief
Het begint dus met het idee dat je ten positieve kunt veranderen. Jij hebt natuurlijk veel vóór op een vaatwasser; je hebt een lijf dat zich constant vernieuwt, een flexibele geest en kunt steeds ten aanzien van jouw leven voelen en reflecteren hoe het gaat en wat je fijner zou vinden. Maar je hebt je oogkleppen en vaste patronen die je vaak verhinderen te zien hoe het anders kan. 

Maak het jezelf gemakkelijker
Wil jij iets veranderen en weet je niet precies wat of hoe? In mijn coachpraktijk help ik mensen om lekkerder in hun vel te zitten en makkelijker met hun taken om te gaan. En daarbij is het van belang dat zij met hun eigen ogen kijken, niet die van mij. Ik ben coach op identiteitsniveau en ik kan jou helpen breder te gaan kijken en je begeleiden als je iets niet bevalt en je er iets aan wilt doen. Benieuwd of je met jouw vraag bij mij terecht kunt? Kom kennismaken! Kijk op www.bastcoaching.nl en maak een afspraak voor een gratis kennismaking.

Dit blog is eerder geplaatst op www.blogzinnig.nl.