post

Je spiegelen aan een ander

Toen ik als jong kind opgroeide met mijn oudere broer en zussen, was het voor mij heel normaal dat zij beter en verder waren dan ik. Ze waren immers ouder. Ik was ‘maar’ het kleine zusje. Ze waren lief voor me en leerden me lezen enz, ook voedden ze me mede op en hadden kritiek. En ik spiegelde me aan hen en dacht dat ik hetzelfde moest worden als zij, mijn helden. Maar hoe kon ik in mijn eentje in vredesnaam vijf andere mensen evenaren? Net zo lief, getalenteerd, zelfstandig, dapper en gevat worden?

Aantrekkelijk
Hetzelfde zie ik bij jongeren en studenten van nu gebeuren. Een deel van de huidige prestatiedruk ligt bij henzelf. In het kijken op social media, in zich laten beïnvloeden door hoe anderen het doen. Ze spiegelen zich aan de vele succesvolle of aantrekkelijke voorbeelden en vinden zich dan tekort schieten. Of in het meegaan in de verhalen over werkgevers die je niet zouden aannemen als je niet minstens een stage in het buitenland hebt gedaan.

Gewoon helemaal goed
Een cliënte van mij zei bijvoorbeeld: ‘ik ben altijd terughoudend in nieuwe situaties, ik krijg altijd als feedback dat ik me wat meer mag laten zien.’ Ze vond dat ook wel stom van zichzelf. Ze zei: ‘extravert zijn is toch eigenlijk wel de norm.’ Maar dat is niet zo, die mensen zie en hoor je gewoon vaker. Zij is met haar kat-uit-de-boom-kijk-strategie gewoon helemaal goed, dat past beter bij haar. En toen zij zichzelf daarin omarmde, werd ze vanzelf meer open en spontaan.

Meer jezelf zijn bij anderen
Ik herken het goed, dat je vindt dat je nooit genoeg bent. Had ik ook. En het klopt niet. Maar het voelt wel zo. In mijn praktijk ga je voelen dat jij goed genoeg bent zoals je bent. Dat je uniek bent, met al jouw eigenschappen, talenten, valkuilen en bijzonderheden. En vooral dat je ertoe doet. Dat je blij kunt zijn met jezelf. En dat je dan bij anderen veel meer jezelf kunt zijn.

In welke situatie zou jij meer jezelf willen zijn? Wil je me dat laten weten? Ik lees graag je verhaal op info@bastcoaching.nl.

Dit blog werd eerder gepubliceerd op www.blogzinnig.nl.