post

Goed nieuws voor mensen die zich goed kunnen aanpassen

Als je gevoelig bent, ben je vaak een meester in het je aanpassen. Dat heb je geleerd toen je jong was. Je hebt geleerd je antennes op anderen te richten, te voelen hoe de wind waait en je zo te gaan gedragen dat het veilig blijft voor jou. Hoewel je dat aanpassende gedrag later vaak als irritant gaat ervaren en gaat leren hoe je meer bij jezelf kunt blijven, is het ook een sterk punt van je, dat je kunt koesteren en uitbouwen. 

De sterke punten test
De CliftonStrengthtest en het bijbehorende boek ‘Ontdek je sterke punten 2.0’ van Tom Rath liet zien dat mijn aanpassingsvermogen een van mijn sterkste punten is. Ik had dit nooit verwacht, wat grappig is, want ik ben al jaren kampioen in me aanpassen. Blijkbaar zag ik het vooral als nadeel en niet als sterk punt. Gelukkig weet dit boek me in het korte hoofdstukje te overtuigen van de kracht ervan. En het is een feest van herkenning. Nu legt de schrijver in het boek wel meer de nadruk op aanpassingsvermogen aan de omstandigheden dan aan mensen. 

Kalm blijven
Een van de voordelen is dat het je tot een flexibel iemand maakt die alert kan reageren op de behoeften van het moment. Je kunt goed rustig blijven in onverwachte situaties. Ik geef een misschien beetje luguber voorbeeld hiervan. Ik kan me nog herinneren dat ik ’s nachts een keer wakker was. Het was zomer, het raam stond open en ik hoorde rond drie uur iemand herhaaldelijk “help” roepen. Ik uit bed en naar buiten. Bleek dat een man van het dak was gesprongen, hij had geen zin meer in het leven, maar dat was niet helemaal juist uitgepakt, dus hij lag daar gewond. Ik was echt heel kalm en deed wat er gedaan moest worden: bij hem blijven, met hem praten, noodhulp regelen, toen mijn man ook was gearriveerd, mensen waarschuwen enzovoort. 

Later had ik me verbaasd over mijn kalmte, maar nu begrijp ik waarom ik dat zo goed kan. Ik ging niet mee in zijn pijn, accepteerde gewoon dat hij dit gedaan had en had er volledig vrede mee. Het was. De volgende dag kwamen wel wat naweeën, en moest ik huilen, maar dat kan te maken hebben gehad met de doorwaakte nacht. 

Waar je op kunt letten 
Het boek noemt bij elk sterk punt een aantal aanwijzingen waar je op kunt letten, om er veel plezier van te hebben en te houden. Bij aanpassingsvermogen staan tips, zoals oppassen dat je anderen geen misbruik laat maken van je flexibiliteit; functies die structuur en voorspelbaarheid vragen uit de weg gaan, omdat je dat saai gaat vinden; maar ook dat het slim is om anderen te laten helpen met plannen van langere termijn doelen, zodat jij kunt uitblinken op het gebied van dagelijkse variaties. Geniaal!

Meer liefde voor jezelf
De uitkomst van de test, zo speciaal gericht op je sterke punten, vond ik verrassend en ik vind het heel prettig om te lezen hoe eigenschappen die ik tot voor kort vooral als nadelig beschouwde, nu met een beetje extra kennis, aandacht en richting heel krachtig kan inzetten. Het helpt me nog blijer te zijn met mijzelf en meer plezier te hebben in het leven. Ik houd van deze kijk! Een aanrader.

Zelf doen
Wil je zelf de CliftonStrengthtest doen? Koop dan het boek Ontdek je sterke punten 2.0 van Tom Rath, daarin vind je achterin de code voor deze test. Of maak een afspraak bij Westerdijk en Schreur, deze dames bespreken na de test met jou nog eens uitgebreid hoe jouw sterke punten voor jou persoonlijk werken.  

Dit bericht is eerder gepubliceerd op www.blogzinnig.nl.