post

10 Tips voor jongeren om die rotklusjes te doen

Foto Klimkin via Pixabay

Je bent jong en je wilt wat, maar je moet ook wat: de vaatwasser inruimen, stofzuigen, je kamer opruimen, de was ophangen. Je ouders vragen het aan je omdat ze het druk hebben en de klus toch moet gebeuren. Jij bent groot genoeg om mee te helpen in het huishouden. De meeste kinderen krijgen wel van die taken van hun ouders. Maar het laatste wat je wilt is sommige klusjes doen die je moet. Vette weerstand voel je, of je schuift het achterin je hoofd, zo van: dat doe ik later wel. En aan het eind van de dag is het nog niet gedaan. Want je hebt eerst gegamed, of op social gezeten. Je gebogen over je huiswerk, al dan niet met succes. Gesport, je paard verzorgd of in de stad gehangen met wat vrienden.

Bah! Die rotklussen!
En ’s avonds heb je er nog net zo weinig zin in als overdag, maar mopperen je ouders tegen je dat het nog niet gedaan is. De sfeer in huis wordt er niet beter op. Toch is het handig om op jonge leeftijd al het huishouden te leren, in stukjes natuurlijk. En als je klusjes gedaan zijn, is iedereen tevreden. Jij ook! Het voelt gewoon beter.

10 Handige tips
Hoe kun je die irritante klusjes nou gedaan krijgen? Hoe kun je het makkelijker maken voor jezelf? Hier 10 tips voor de balende puber en iedereen die vervelende klusjes moet doen.

  1. Laat even luidkeels horen hoe vervelend je het vindt. Huishouden! Al dat gezeur! Blech! En dat in je kostbare vrije tijd! Als je je weerstand even hebt geuit, verandert je gevoel. Grote kans dat je dan om jezelf moet lachen en het al meteen iets meer naar je zin hebt. Wat hierop lijkt: maak je even kwaad. Dat geeft energie om je klus snel te doen.
  2. Maak er een spelletje van voor jezelf door te kijken of je het snel gedaan kunt hebben. Hoe lang duurt het nou helemaal? Je zit vaak uren te gamen of op je mobiel. Die huishoudelijke klusjes duren helemaal niet zo lang. Sterker nog, je kunt kijken of je het in hele korte tijd af kunt hebben. Vaatwasser in- en uitruimen: 5 minuten. De trappen stofzuigen: 15 minuten. Ook een goede work-out. Als je op de tijd let en een wedstrijdje doet met jezelf ben je gefocust en veel sneller klaar.
  3. Zet je favoriete muziek op, lekker hard, dan heb je het bij je klus al veel beter naar je zin.
  4. Als je een klus echt vervelend vindt, kan je met je familie overleggen: misschien kun je onderhandelen om een taak te doen die je wel oké vindt.
  5. Als je iets doet, doe het dan op jouw manier. En wees daar duidelijk over. Mijn zoon had als taak de vaatwasser in- en uitruimen. Ik vond het vervelend dat de vuile vaat vaak de hele dag op het aanrecht bleef staan, dus ik vroeg hem of hij het ’s morgens al kon doen. Maar dat wilde hij niet. Hij zei: “Ik doe het, maar dan wel ’s avonds.” Dus als ik het ’s morgens al wilde, moest ik het gewoon zelf doen. 
  6. Weet je niet goed hoe je iets moet doen: vraag even uitleg. Toen ik ongeveer 25 was, kwam ik een kennis tegen op straat (zelfde leeftijd) en hij was zo dapper om aan mij te vragen hoe hij een wc moest schoonmaken! Ik kon er hard om lachen en heb het hem uitgelegd. Later dacht ik: wat goed dat hij het vraagt. Het is toch logisch dat, wanneer je het nog niet eerder gedaan hebt, je nog niet weet hoe de dingen het beste moeten? Voor koken heb je een kookboek, maar voor een wc schoonmaken, je kamer opruimen of de badkamer poetsen heb je geen handboek. En dat is toch een complexe klus. Dan kan je best een ouder vragen hoe je dat nu het beste kan aanpakken.
  7. Heb je meer klusjes, doe het dan volgens de methode DERK: Doe Eerst Rot Klussen. De vervelendste eerst en het wordt daarna meteen makkelijker.
  8. Je hebt misschien de neiging dat wat je niet wil doen, of wat je uitstelt, te vergeten. Wat overigens heel menselijk is. En aan het eind van de dag denk je: oeps! Je baalt ervan dat je het vergeten bent en dat je waarschijnlijk van je ouders op je donder krijgt. Als jou dit vaak gebeurt, vind dan een manier om jezelf eraan te herinneren. Zet een timer op je telefoon, of een wekkertje. Op een briefje schrijven helpt vaak maar een keer, want daar kijk je omheen, tenzij je het op een heel irritante plek plakt, zoals je telefoon.
  9. Een vast tijdstip kan helpen, bijvoorbeeld een dagelijkse klus elke dag voor je naar school gaat. Of juist ’s avonds na het avondeten. Een wekelijkse taak kun je elke zaterdagmorgen doen, of om één uur ‘s middags, na het uitslapen en voordat je met vrienden de stad ingaat. Maar voor sommige mensen werkt zo’n vast tijdstip juist averechts, dan blijf je er tegenaan hikken. Dan is het juist fijn om zoiets te doen op het moment dat je er toch in de buurt bent.
  10. Ik heb ontdekt dat een beetje voorbereiding mij helpt, of in stukjes doen. De trappen stofzuigen gaat makkelijker als ik de dag van tevoren de stofzuiger al naar boven heb gebracht. De vaatwasser uitruimen vind ik makkelijker als ik al eerst de droge borden en pannen heb weggeruimd en dan de vaat waar nog water op zit even uitschud en dan nog een poosje laat drogen aan de lucht.

Waarom dit lijstje? Als puber deed ik het liefst niks. En ik las graag. Maar ik moest toch helpen in het huishouden. En toen ik op mijzelf woonde met een baby, zat ik heel vaak te balen op de bank van al die klussen die ik moest doen. Bovenstaande tips had ik op die leeftijd graag gehad.

Onzeker of ontevreden?
Ik coach jongeren, studenten en volwassenen met zaken rondom werkdruk, motivatie, faalangst, plezier en makkelijker contact met andere mensen. Heb jij nou ook iets waar je onzeker of ontevreden over bent en wil je er wat aan doen? Neem dan contact[MO1]  met me op voor een gratis skypegesprek, dan geef ik je meteen al een aantal praktische tips.


 [MO1]Link toevoegen