post

Hij had geleerd nee te zeggen tegen zijn ouders

Zijn vader zei tegen mij: “Onze zoon heeft een tussenjaar, maar hij doet niet zoveel, er komt niet zoveel uit. Kun jij hem niet coachen?” 

Mooie vraag dacht ik, dat ligt zeker binnen mijn expertise, maar als vader dat wil, betekent dat nog niet dat zoon dat wil. En dat is voorwaarde nummer één.

Zichzelf motiveren
De jongeman stond er ook voor open en we deden een klein aantal coachingsessies. Ondertussen hoorde ik van hem dat zijn ouders nog steeds wel dingen voor hem wilden regelen en hem aanzetten tot bepaalde actie. Terwijl de hele vraag juist was hoe mijn coachee zelf aan de gang ging. Hoe hij zichzelf kon motiveren, en meer de dingen deed die hij moest of wilde doen.

Eigen keuzes maken
Eén van de afspraken was dat de coaching verder helemaal tussen de coachee en mij verliep. Dus de logische stap was om hem duidelijk te maken dat wat zijn ouders deden niet heel handig was. Dat dat in feite precies inging tegen het doel van ons traject. Hoe je je als jong kind wel aanpast aan je ouders, maar hoe je als jong-volwassene beter je eigen keuzes kunt maken. 

Nee zeggen
En dus kwam hij de keer erna en vertelde: “Nou, ik heb met mijn ouders gepraat, en ze hadden een baantje voor mij. Maar ik heb mijn eigen baantje al geregeld, dat ik leuker vind. En toen mijn vader vroeg, waarom ik hun werk niet wou, zei ik: Ik heb in de coaching van Barbara geleerd dat ik ook nee mag zeggen.”
Waarop vader had gezegd: “Nou, dan stoppen we daar meteen mee!” Lol!

Meer volwassen
Gelukkig maakte hij een grapje. Maar het traject was geslaagd! De ouders waren erg tevreden over hoe hun zoon zich had ontwikkeld, hoe hij initiatief toonde en hoe hij meer volwassen met hen erover kon praten. En de zoon was blij met zijn behaalde persoonlijke successen en wat hij allemaal geleerd had. 

Heb je dit blog eerder gelezen? Dat kan, het werd eerder gepubliceerd op www.blogzinnig.nl.

Belemmeringen
Ben jij ook slecht te motiveren of ken je iemand die daar problemen mee heeft? Belemmert dat jou of degene die je kent in je dagelijks leven of school of werk? Het is aan te pakken! Wellicht is coaching een goed idee. Kijk op mijn website voor een gratis kennismaking.