Loslaten en vasthouden

schors

Tijd is een wonderlijk iets, je kan er van binnen doorheen reizen. Laatst liep ik in de supermarkt en mijn gedachten maakten een associatief reisje. Opeens was ik weer in de trainingsruimte van Phoenix, waar ik, op de laatste dag van de opleiding, afscheid nam van Wibe Veenbaas, de oprichter en meester-trainer. We hadden een mooie ‘reis’ gemaakt tijdens die opleiding. Toen ik eraan begon had ik hem hoog op een voetstuk staan. Hij heeft met zorgvuldig gekozen interventies gezorgd dat ik als het ware groter werd en hij normaler en we ‘gelijk’ werden. Daar heb ik natuurlijk ook stappen voor gezet.

In het laten zien van zijn eigen grootte en kleinheid tegelijk, gaf hij mij impliciet het voorbeeld dat ook te doen, heel fijn voor een faalangstig iemand. In de supermarkt voelde ik het moment weer dat we elkaar in de ogen keken, dankbaar en liefdevol en elkaars grootheid erkennend.

Even later kwam ik onze oude conciërge tegen, we maakten een praatje en ze zei: wat zie jij er goed uit! Altijd leuk om te horen toch? Voor mij had het direct verband met het gevoel van vervulling bij de herinnering aan die minuten bij Phoenix.

Wat is het meest heilzame gevoel, was de vraag bij een training. We raadden van alles en liefde en verliefdheid werden veel genoemd. Tot mijn verbazing noemde de trainer toen dankbaarheid. Er zit wat in. In boekjes of trainingen over geluk of succes wordt vaak aangeraden dagelijks een paar dingen te bedenken waar men dankbaar voor is. Ik denk wel dat dit subjectief is, dat ieder dit anders zou invullen, afhankelijk van je levensfase en instelling. Wat je meemaakt is in ieder geval van belang voor je geluksgevoel, en hoe je ermee omgaat kan dat beïnvloeden.

Fijne ervaringen kunnen heel voedend zijn als je eraan terugdenkt. Heftige nare ervaringen zorgen in ons voor een imprint. Die onthoudt je lijf en als je dan iets ervaart wat daaraan raakt, kunnen die heftige gevoelens weer boven komen.  Aanhoudende drukte of stress kunnen ervoor zorgen dat je moe wordt en misschien kribbig, dat je je plezier verliest in de dingen die je doet. Het is goed om fijne ervaringen vast te houden en te leren omgaan met die aspecten van je werk die je het plezier ontnemen. Leer loslaten wat je in de weg zit en vasthouden wat je wil.

Wil je hiermee oefenen? In mijn korte training Fris en Fruitig het nieuwe jaar in, gaan we aan de gang met loslaten en vasthouden. Je bent van harte welkom!